Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Przepis dnia 2019-11-12
Domowy syrop na odporność i przeziębienie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Domowy syrop na odporność i przeziębienie

Przygotowanie


  1. Cytrynę sparzyć, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Imbir oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli dodajemy czosnek to obieramy.

    Do wyparzonego słoika lub butelki wrzucić połowę pokrojonych cytryn, imbiru i ząbek czosnku. Zalewamy połową miodu i dodaję pozostałą cytrynę, imbir i ząbek czosnku. Zalewamy pozostałym miodem.

    Zakręcamy i odstawiamy na 24 h do lodówki. Wstrząsnąć słoikiem około 2-3 razy w ciągu doby. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia.

    Dawkowanie 1 łyżka dziennie osoba dorosła, 1 łyżeczka dziennie dziecko. W przypadku przeziębienia zwiększyć dawkę do 3 łyżek/łyżeczek na dobę.

    Podawać bezpośrednio z łyżki lub jako dodatek do herbaty lub wody.
    Należy pamiętać aby nie dodawać syropu do gorących napojów bo straci swoje właściwości.

    Przechowywać w lodówce przez ok. 2-3 tygodnie.

Składniki