Domowy sos słodko-kwaśny - do potraw azjatyckich,makaronu,ryżu, mięsa

Domowy sos słodko-kwaśny - do potraw azjatyckich,makaronu,ryżu, mięsa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kate85
Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, do keczupu lub koncentratu pomidorowego, dodaję naturalne pektyny, dzięki temu sos jest gęsty i bardzo dobrze się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K.

Składniki

  • 3kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • około 800g koncentratu pomidorowego 
  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)
  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

  2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

  3. Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

  4. Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

  5. Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

  6. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe składniki i przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku.

    Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Madzia74d 18 sierpnia 2017
Przepis super. Mam tylko pytanie: czego można użyć zamiast pektyny (nigdy jej nie używałam, nie widziałam jej... Czytaj całość »
Przepis super. Mam tylko pytanie: czego można użyć zamiast pektyny (nigdy jej nie używałam, nie widziałam jej w sklepie stacjonarnym, tylko w Internecie), czy istnieje jakiś zamiennik? Chętnie zrobiłabym takie przetwory, bo na zdjęciu sos prezentuje się rewelacyjnie :)
Kate85 19 sierpnia 2017
Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, którymi można zagęścić sos i zabezpieczyć go przed... Czytaj całość »
Na sklepowych półkach znajduje się wiele produktów, którymi można zagęścić sos i zabezpieczyć go przed ewentualnym popsuciem i plesnieniem w trakcie przechowywania, oprócz pektyn, które w sezonie na przetwory coraz częściej można znaleźć w sklepach spoż. mamy bardziej dostępne np. żelfixy do dzemow i galaretek, które z powodzeniem można stosować do sosów, wystarczy jedno opakowanie na cala porcję sosu. Pieknego dnia :)
Składniki
  • 3kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • około 800g koncentratu pomidorowego 
  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)
  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu
  • sól i pieprz do smaku
Składniki