Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Bardzo prosty do wykonania domowy sos pomidorowy.

Składniki

  • 4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
  • 5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)

Przygotowanie

  1. Sparzone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Nie obieramy ze skórki, chyba że bardzo chcecie.

  2. Pokrojone pomidory blendujemy (dlatego nie obieram ze skórek).

  3. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podczas gotowania woda będzie odparowywać, a wtedy sos gęstnieje.

  4. Gęsty i gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego od wieczka. Zakręcamy szczelnie uważając, aby nie przekręcić!

  5. Do większego garnka na spód kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i między nimi wciskamy kolejną ścierkę (nie jest to konieczne, ale wtedy jest pewność, że słoiki nie będą o siebie uderzać). Zalewamy ciepłą wodą (szybciej się zagotuje) do wysokości 3/4 słoików.

  6. Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

  7. Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem na ścierce w chłodnym miejscu (sprawdźcie, czy wszystkie są szczelne, jeśli któryś nie złapał, zakręćcie go porządnie!).

Składniki
  • 4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
  • 5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)
Składniki