Domowy sok z wiśni na zimę

Domowy sok z wiśni na zimę
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Pyszny domowy sok z wiśni. Kto lubi musi obowiązkowo zrobić kilka słoiczków czy buteleczek do domowej spiżarni. Cukru dodajemy według własnego smaku. Smakiem takiego pysznego soku możemy cieszyć się zimą. Polecam :)

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 60 dag cukru

Przygotowanie

  1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wydrylowane przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy, wiśnie zaczną puszczać sok, następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Można spróbować czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypać cukru.

  2. Następnie wiśnie przecedzamy przez gęste sitko. Sok przelewamy do czystych wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Sok studzimy i przenosimy do spiżarni.

    Moje rady:
    Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie.
    Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 05 sierpnia 2020
Pyszotka :)
fafiatko 05 sierpnia 2020
Domowy jest najlepszy!
babeczka35 09 sierpnia 2020
Zgadzam się z Tobą :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg wiśni
  • 60 dag cukru
Składniki