Domowy przecier pomidorowy na zimę

Domowy przecier pomidorowy na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Witam, dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem zapraszam na domowy przecier pomidorowy. Pomidory w tym czasie są najsmaczniejsze i najzdrowsze, więc warto przygotować parę słoiczków na zimę, aby cieszyć się ich smakiem zimą. Taki przecier będzie doskonałą bazą zupy pomidorowej czy sosu do spaghetti. Ja mam to szczęście, że dostaje pomidory od moich Rodziców, a że moje chłopaki uwielbiają pomidorową to mam już takich słoiczków na zimą sporą ilość. :)

Składniki

  • Pomidory (tyle ile chcemy zrobić słoików - ja najczęściej mam pełen 5-litrowy garnek i wychodzi mi ok. 5 słoików o pojemności

Przygotowanie

  1. Pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną obrać ze skórki.

    Tak przygotowane pomidory dokładnie zblendować, a następnie przetrzeć przez sitko.

    Gotowy przecier przelać do słoików, mocno zakręcić i pasteryzować ok. 30 min.

  2. Smacznego !

  3. :)

Komentarze do przepisu (7)

danielek 22 sierpnia 2018
Uuu ;)
fafiatko 22 sierpnia 2018
Uwielbiam takie domowe zapasy!
bryssska 23 sierpnia 2018
Domowy najlepszy, ja teraz go robię nagminnie ;-d
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Pomidory (tyle ile chcemy zrobić słoików - ja najczęściej mam pełen 5-litrowy garnek i wychodzi mi ok. 5 słoików o pojemności
Składniki