Domowy przecier pomidorowy do słoików

Domowy przecier pomidorowy do słoików
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Domowy przepis na pyszny, zdrowy przecier pomidorowy. Po co kupować "gotowce" skoro można szybko i łatwo zrobić go samemu :)

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 25 dag cebuli
  • 1 łyzka kminku
  • 5 dag musztardy
  • 1 dag zmielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 200 ml octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Pomidory, warzywa, jabłka i cebulę i zmielić w maszynce, dodać przyprawy, przełożyć do garnka i odstawić na 24 godziny.

  2. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, ponownie wlać do garnka, zagrzać i gorący przecier wlewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem, miąższ również zagotować, włożyć do słoika i wykorzystać np. do lecza z cukinii.

Komentarze do przepisu (3)

Iwetta 11 sierpnia 2013
Co to za zdrowy przecier pomidorowy, skoro dajesz do niego ocet? Nie żal Ci prawdziwego smaku pomidorów?
WrobelekB 16 sierpnia 2013
No jasne kto psuje przecier dodajac ocet.Smaczne sa same pomidory mniej to na uwadze.Pozdrawiam.
renka40 28 sierpnia 2013
bo to nie jest zwykły przecier tylko coś w rodzaju keczupu
Składniki
  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 kg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 25 dag cebuli
  • 1 łyzka kminku
  • 5 dag musztardy
  • 1 dag zmielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 200 ml octu
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
Składniki