Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Przygotowanie octu jabłkowego jest prostsze niż myślisz. Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • Domowy ocet jabłkowy 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru na 1 l przegotowanej wody

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki i ułożyć w słoiku. Jeśli mamy obierki z innych jabłek, można je dorzucić. Zalać posłodzoną, przegotowaną i wystudzoną wodą. Docisnąć talerzykiem i kamyczkiem, przykryć gazą, przymocować gumką lub sznurkiem i odstawić na co najmniej miesiąc.

Składniki
  • Domowy ocet jabłkowy 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru na 1 l przegotowanej wody
Składniki