Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, lecz pracochłonny, ale warty wysiłku :)
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 17
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 502
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 110
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 17
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 502
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 110
Składniki
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, cebule pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, czosnek posiekać. Wszystko razem gotować przez godzinę, mieszając by się nie przypaliło.
Gdy wszystko jest dobrze rozgotowane, odsączamy sok na sicie. Skórki i resztę naszej mieszanki dobrze rozdrabniamy blenderem i przecieramy przez sitko. Mamy wtedy sok, który znowu gotujemy by zredukował swoją objętość. Dodajemy do niego przetartą mieszankę. Nasiona i resztki które zostały nam z przecieru wyrzucamy. Gotujemy nadal przecier z sokiem, dodajemy: cukier, sól, pieprz,paprykę i ocet, by nam zgęstniał. Wykładamy gotowy ketchup w słoiczki i pasteryzujemy ok. 5 min. I SMACZNEGO