Domowy dżem truskawka-róża, absolutnie wyjątkowy :)

Domowy dżem truskawka-róża, absolutnie wyjątkowy :)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Niesamowicie smaczny, pachnący dżem o przepięknym, głębokim, rubinowym kolorze. Słoik otwarty zimą sprawi, że natychmiast poczujemy ciepło wiosennych i letnich dni. Tego dżemu możemy użyć jako smarowidła do chałki na śniadanie, przełożyć nim tort, dodać do ciasteczek, naleśników lub też wyjadać łyżką wprost ze słoiczka :))

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 10 dag płatków róży jadalnej (polecam damasceńską)
  • 1 opakowanie żelfixu 3:1 (albo jaki kto lubi)
  • cukier w ilości wskazanej przez producenta żelfixu

Przygotowanie

  1. Truskawki szypułkujemy i dokładnie myjemy pod zimną wodą.
    Obrywamy odpowiednią ilość płatków róż i dodajemy do truskawek. Można obciąć białe podstawy płatków, jednak ja tego nie robię.
    Do garnka z truskawkami i płatkami róż wkładamy blender i byle jak miksujemy całość.

  2. Dosypujemy odpowiednią ilość żelfixu (zwykle producenci zalecają 1opakowanie na 1kg owoców) i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, często mieszając.
    Do zagotowanego dżemu dosypujemy cukier. Ja miałam żelfix 3:1, użyłam więc 30-35dag cukru. Starannie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Pozostało nam teraz jakieś 2 minuty gotowania. W międzyczasie szumujemy, czyli łyżką szumówką (taką dużą dziurawą) zbieramy zanieczyszczenia, które pojawiają się w formie piany.

  3. Gorący dżem rozlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno i szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem na gruby ręcznik. Kiedy zapełnimy wszystkie słoiki, szczelnie okręcamy je drugim grubym ręcznikiem lub ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach, gdy będą lekko ciepłe, możemy postawić je głową... tzn. zakrętką ;) do góry.
    Ja zapomniałam :)) trudno, też się zje ;)
    Prościzna, prawda?? ;)

Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 10 dag płatków róży jadalnej (polecam damasceńską)
  • 1 opakowanie żelfixu 3:1 (albo jaki kto lubi)
  • cukier w ilości wskazanej przez producenta żelfixu
Składniki