Domowe ogórki kiszone

Domowe ogórki kiszone
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Justitako
Pora na przetwory ;)

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki
  • 2 korzenie chrzanu
  • litr wrzącej wody
  • łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
    Do każdego słoika na dno włożyć część baldachimu kopru, dodać 2-3 ząbki czosnku. Ogórki układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry. Po bokach upychać mniejsze.
    Chrzan obrać i pokroić w drobne słupki. Do każdego słoika włożyć parę kawałków. Na wierzch dodać jeszcze koper. Łodygi kopru pociąć na drobne kawałki i również poupychać do słoików.
    We wrzącej wodzie rozpuścić sól, zalewać ogórki w słoikach prawie do pełna. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki
  • 2 korzenie chrzanu
  • litr wrzącej wody
  • łyżka soli
Składniki