Domowe buraczki na zimę

Domowe buraczki na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: newsweek
Niby wszystkie przepisy takie same, a jednak każdy inny. Ja lubię buraczki mocno przyprawione i taki też przepis podaję :)

Składniki

  • 3 kg buraczków
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • ziele angielskie - ok. 15 ziaren
  • liście laurowe - co najmniej 7
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć, obrać pokroić na kostki ok. 5x5 cm i gotować w dużym garnku do miękkości (ok. 2 godziny).

  2. W czasie, kiedy buraki się gotują, można przygotować zalewę: ocet, cukier, wodę i przyprawy mieszamy w małym garnuszku i gotujemy do wrzenia.

  3. Kiedy buraczki są już gotowe, odlewamy powstały wywar. Buraczki po ostygnięciu trzemy na tarce o grubych oczkach i w garnku mieszamy z wcześniej przygotowaną zalewą. Warto dać jakiś czas na "przegryzienie się" - ja z reguły czekam jakąś godzinkę lub dwie.

  4. Jak już się przegryzie, to zagotowuję całość i na gorąco przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i odwrócone do góry dnem stawiam na ręczniku. Po ok. 20 minutach słoiki powinny być zawekowane bez dodatkowego ich gotowania.

    Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.

Składniki
  • 3 kg buraczków
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • ziele angielskie - ok. 15 ziaren
  • liście laurowe - co najmniej 7
  • pieprz, sól do smaku
Składniki