Domowe buraczki ćwikłowe

Domowe buraczki ćwikłowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ekprzepisy
Przepis krótki ale konkretny, muszę skończyć temat przetworów. Buraczki ćwikłowe bardzo zdrowy dodatek do m.in. mięs, kaszy a nawet jajek ugotowanych na twardo. Przydadzą się także na wielkanocny stół. Najlepiej smakują schłodzone.

Składniki

  • 1/2 kg buraków
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie szorujemy, osuszamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Każdy burak z osobna zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i wstawiamy blachę z burakami. Pieczemy przez 1,5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika buraki odkładamy do ostygnięcia. Gdy wystygną obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (na grubych lub małych oczkach).

  2. Korzeń chrzanu myjemy dokładnie, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Gdy ostygną zalewamy sokiem z cytryny.

  3. Ziarna kminku prażymy na suchej patelni, by mocno pachniały. Starty chrzan mieszamy z buraczkami, dodajemy uprażony kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przekładamy do słoików, zamykamy i wstawiamy do lodówki. Taka ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Składniki
  • 1/2 kg buraków
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz do smaku
Składniki