Domowa passata pomidorowa

Domowa passata pomidorowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Agutek
Passata pomidorowa z dodatkiem czosnku i pietruszki:) sprawdzi się jako sos do spagetti lub jako koncentrat do zupy pomidorowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć i pozbyć się skórki i szypułek. Pokroić na ćwiartki lub drobniej. Czosnek obrać przekroić na pół i dodać do pomidorów. Dodać oliwę.

  2. Pomidory gotować ok 15 min, do momentu aż się rozgotuja. Po tym czasie całość zblendowac ale nie na dosłowna papkę:) jeśli będą większe kawałki pomidorków to też dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Ponownie gotować by odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).

  3. Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików (mi z danych proporcji wyszły 3 słoiki po 750ml) i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w standardowy sposób gotując je.

    Polecam :) passata nadaje się idealnie do wszystkiego ;)

Składniki
Składniki