Domowa kiszona kapusta

Domowa kiszona kapusta
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Jest przepyszna, można też kisić mniejsze partie na bieżące potrzeby.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałam bardzo cienko na mandolinie. Nie lubię długich włókien, poszatkowałam tak jak lubię.
    Kapustę wkładałam warstwami do słoja, przesypywałam lekko solą i ugniatałam drewnianym tłuczkiem. Na koniec kapusta puści sok.

  2. Kapustę trzeba obciążyć i zostawić w temperaturze pokojowej.
    Po 5 dniach będzie dobra.
    Można ją przechowywać w chłodzie lub zapasteryzować.
    Uwaga przy pasteryzacji. Słoiki można napełniać w 2/3- unosi się.

Komentarze do przepisu (17)

Pieprzyczfantazja 18 listopada
swojska kiszona kapusta jest najlepsza. O takiej można powiedzieć, że jest zdrowa. Pycha!
danielek 18 listopada
Super
kucharka-amatorka 18 listopada
Zabieram się do jej zrobienia już od dłuższego czasu. Może Twój przepis mnie zmobilizuje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki