Domowa kiszona kapusta.

Domowa kiszona kapusta.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: danutast1
Kapusta ukiszona w domu najlepiej smakuje.

Składniki

  • 1 główka kapusty
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kminku
  • 1/2 szkl. soli

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do miski, dodać przyprawy.

  2. Ugniatać, aby puściła sok ( ja użyłam pałki ).Odcisnąć sok i przełożyć do słoików ( dobrze ubić), dolać wytworzonego soku i pozostawić na tydzień.

  3. Co drugi dzień zbierać pianę ( jeżeli się wytworzy) i napowietrzać patyczkiem ( użyłam do szaszłyków).

  4. Po tygodniu dolać wody ( jeżeli jest taka konieczność ). Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
    Mnie z 1 średniej kapusty wyszły 2 l słoiki i jeden 0,5 l.
    Życzę smacznego.

Składniki
  • 1 główka kapusty
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kminku
  • 1/2 szkl. soli
Składniki