Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pyszna, ale ja wolę kiszone jabłka :))
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Kapustę podzielić na cztery części. W kamiennym garnku do kiszenia ułożyć pierwszą warstwę kapusty, posolić 2 łyżki, ubijać aż pojawi się woda (tzw. gorycz kapuściana), którą trzeba odlać. Warstwę kapusty posypać częścią marchewki, dać odrobinę kminku, 2-3 listka laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Ułożyć cztery połówki jabłka. Wsypać kolejną warstwę kapusty, ponownie ubijać, uważając aby nie zgnieść jabłek włożonych wcześniej. Ponownie dodać marchew, przyprawy i cztery połówki jabłka. Schemat powtórzyć jeszcze dwukrotnie, ale już bez jabłek. Kapustę przykryć deseczkami, obciążyć kamieniem lub ciężarkiem. Kamionkę nakryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu. Przez kilka dni sprawdzać, czy kapusta nie wydziela zbyt dużo soku, jeśli tak, należy go odlać.
Kapusta potrzebuje 3- 4 tygodnie, aby była w pełni ukiszona. Smacznego.