Czosnkowe maślaki

Przepis dnia 2021-10-08
Czosnkowe maślaki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Smaki jesieni zamknięte w małych słoiczkach,zimą idealne do wędlin czy jako zakąska na zakrapiane imprezy,mniam!

Składniki

  • 2 kg małych maślaczków
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy,zdejmujemy z kapeluszy skórki, wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy około 15 minut po tym czasie odcedzamy na durszlaku.

    Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem i łyżeczką soli.

    Do suchych i wyparzonych słoiczków wkładamy po dwa ząbki obranego czosnku oraz wiórka posiekanej w piórka cebuli,dodajemy liść ziele oraz pieprz ziarnisty,wkładamy gotowane grzyby do 2/3 objętości słoika zalewamy gotującą się zalewą zakręcamy natychmiast słoiczki i okręcamy w gruby koc.

    Gdy ostygną przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 08 października 2021
Pyszotka:)
Nevermore 08 października 2021
O tak, na takie zakrapiane imprezy są idealne, oby tylko nie przesadzić ... oczywiście z grzybkami ;p
Składniki
  • 2 kg małych maślaczków
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • Ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
Składniki