Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek

Czosnek w zalewie z oliwy z oliwek
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Drobno zmielony czosnek zamknięty w słoiczku, z którego będzięmy mogli korzystać przez długi czas. Poniżej przedstawiam najprostszą bardzo przydatną wersję czosnku w zalewie z oliwy.

Składniki

  • 3 - 4 główki czosnku ( dla jednego słoiczka o pojemności ok. 300 g )
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Obieramy wszystkie ząbki czosnku, wrzucamy ząbki do maszynki do siekania i rozdrabniamy czosnek, aż powstanie bardzo drobna kosteczka.

    Jeśli nie mamy takowej maszynki to możemy również ręcznie posiekać czosnek w drobniutką kostkę, ale to wymaga sporo pracy , cierpliwości i czasu, także proponuję jednak zakup maszynki, zaoszczędzimy czas i uwolnimy ręcę od zapachu czosnku.
    Na najprostszą maszynkę nie wydamy dużo - koszt to ok. 10 zł, 20 zł.

    Przekładamy zmielony czosnek do słoiczka o pojemności ok. 300 g i zalewamy oliwą z oliwek aż po brzeg słoiczka.

    W czasie używania zalewy czosnkowej, może się zdarzyć , że będziemy musieli dolać nieco oliwy, kiedy zuważymy , że w słoiczku zrobiło się "sucho" i został nam prawie tylko czosnek, bez wahania dolewamy jej ponownie.

    W ten prosty ,szybki sposób, mamy gotowy czosnek , który długo nam posłuży.
    Teraz jeśli chcemy dodać czosnku do jakiejś potrawy, sięgamy od razu po już gotowy produkt .
    Słoiczek przechowujemy w lodówce. Ja trzymam go na najniższej półce.

    Smacznego :)


Składniki
  • 3 - 4 główki czosnku ( dla jednego słoiczka o pojemności ok. 300 g )
  • oliwa z oliwek
Składniki