Czosnek w oleju (do słoika)

Czosnek w oleju (do słoika)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy czosnek w różnych odsłonach. Czosnku w oleju jeszcze nie robiłam, więc postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Przepis podejrzany na blogu Hajduczek naturalnie.

Składniki

  • czosnek 10 pałek
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • sól wielicka gruboziarnista 3 łyżki
  • olej wielkopolski 500 ml

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy z łusek, wrzucamy do rondelka. Dodajemy tymianek, rozmaryn, sól. Całość zalewamy olejem (powinien przykryć wszystkie składniki). Czosnek doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie czosnek przekładamy do słoiczków, zalewamy gorącym olejem.
    Brzegi słoiczków wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy. Następnie układamy na drewnianej desce, odwrócone do góry dnem, pozostawiamy do wystudzenia.

    Uwaga 1: Jeżeli zostanie Wam trochę oleju to możecie go zlać do butelki i używać do przygotowania różnego rodzaju dań. Olej jest bardzo aromatyczny i żal z niego nie skorzystać.

    Uwaga 2: Na dnie rondelka na pewno zostanie część soli, która nie uległa rozpuszczeniu. Nie stresujemy się, tak ma być.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 27 września
Bardzo ciekawy przepis, zapisalam do zrobienia.
konhambos 27 września
Jedno z moich ulubionych wloskich antipasti. A olej jest idealny do wielu potraw - to prawda.
Maudie 29 września
Super
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czosnek 10 pałek
  • suszony rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • świeży tymianek 3 gałązki
  • sól wielicka gruboziarnista 3 łyżki
  • olej wielkopolski 500 ml
Składniki