Czosnek w oleju

Czosnek w oleju
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Tak przygotowany czosnek wykorzystuję zima do sałatek i wszelakich sosów. A olej o cudnym aromacie czosnku wykorzystuje do smażenia mięsa.

Składniki

  • Kilkanaście główek czosnku
  • olej rzepakowy (ja na dwa litrowe słoiki z czosnkiem dałam 1 l oleju)

Przygotowanie

  1. Ząbki czosnku obieramy. Obrany czosnek przesypuje do litrowego słoika.

  2. Zalewam olejem rzepakowym. Słoik zakręcam i chowam do lodówki. Czosnek jest od razu gotowy do użycia.

  3. Jak potrzebuję dodać czosnku do zupy to po prostu płuczę go w ciepłej wodzie i gotowe. Smacznego !!!

  4. ;-D

Komentarze do przepisu (31)

kuchmariola63 02 października 2018
Bardzo dobry sposób na czosnek. Ja kiszę czosnek młody, też dobry jest do niektórych zup sosów.
kucharka-amatorka 02 października 2018
Ciekawy pomysł.
SlodkoSlodka83 02 października 2018
Świetny pomysł :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kilkanaście główek czosnku
  • olej rzepakowy (ja na dwa litrowe słoiki z czosnkiem dałam 1 l oleju)
Składniki