Czosnek kiszony na zimę.

Czosnek kiszony na zimę.
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo idealny dodatek do kanapek, smaczny i zdrowy.

Składniki

  • 10 główek młodego polskiego czosnku
  • baldachy kopru
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • korzeń chrzanu
  • Marchew

Przygotowanie

  1. zalewa:

    sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

    wykonanie:

    Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 września 2021
Super:)
Składniki
  • 10 główek młodego polskiego czosnku
  • baldachy kopru
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • korzeń chrzanu
  • Marchew
Składniki