Czarne orzechy włoskie

Czarne orzechy włoskie
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Czarne orzechy włoskie, nazywane orzechami Św. Jana, poniewaz nalezy je zebrac niedojrzałe, najpóźniej do 24 czerwca. Inna nazwa to trufle z Palatynatu. Konsystencją przypominają oliwki w zalewie, są chrupiące, ale nie twarde, słodziutkie, orzechowe. Drobno pokrojone można dodawać do lodów, parfait, budyniu, ciasteczek, serów, dziczyzny. A syrop do kawy lub herbaty. Pyszne, ale bardzo pracochłonne.

Składniki

  • 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
  • 1200 g cukru( zwykłego, może być też brązowy)
  • 1,2 l wody
  • plus 100 i 100 g cukru
  • 6 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z 2 limetek( bio, niepryskanych)

Przygotowanie

  1. Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką. Warto ubrać okulary ochronne i chronić skórę.

  2. Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 2-3 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.

  3. Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon, skórkę z limonki. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści i zacznie ciagnąć nitki. Chwilę ostudzić i polać po orzechach. Zostawić na 1 dzień.

  4. Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień.

  5. 3 dnia czynność powtórzyć( czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na 1 dzień)

  6. 4 dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry nogami i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej 6 miesięcy. Im dłużej stoją tym są lepsze. A najlepszy aromat czarne orzechy włoskie osiągają dopiero po 2 latach.

Komentarze do przepisu (24)

grazka950 02 marca 2018
bardzo ciekawy przepis,chętnie go wypróbuję :) jakiś chochlik dodał ,,0,, do cukru(1000 g)
Maudie 02 marca 2018
Ale ciekawy przepis!Fakt,pracochłonne ale pewnie smak wynagradza wszystko :)
fafiatko 02 marca 2018
Musi byc przepyszne, chyba warto troche poswiecic czasu :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów
  • 1200 g cukru( zwykłego, może być też brązowy)
  • 1,2 l wody
  • plus 100 i 100 g cukru
  • 6 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • skórka z 2 limetek( bio, niepryskanych)
Składniki