Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce we własnym soku można wykorzystać bezpośrednio do spożycia, można też przygotować z nich różne przetwory: kompoty, soki oraz potrawy, np. zupy, napoje, desery, ciasta itp. Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Składniki
Ja uzyskałam sok babcinym sposobem czyli oczyszczone z szypułek i przepłukane owoce wsypywałam do dużego słoja przesypując kolejne warstwy niewielką ilością cukru, słój przykryłam gazą umocowaną gumka recepturką i ustawiłam na parapecie południowego okna. Po dwóch dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji.
Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby" wyd. z 1992 roku:
Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą wodą lub zanurzając je kilkakrotnie w zmienianej wodzie. Oczyścić z szypułek i podgrzać wraz z cukrem tak, aby puściły sok. Gorącymi owocami napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować 15-20 min. w temperaturze około 90°. Można też 2/3 owoców surowych wsypać do słoików potrząsając nimi, aby owoce ściśle się ułożyły. 1/3 owoców zasypać w rondlu cukrem i rozparować pod przykryciem. Gorącymi zalać owoce surowe lub przecedzić rozparowane owoce, a sokiem zalać owoce surowe. Pasteryzować 20-25 min. w temp. około 90°