ćwikła

ćwikła
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
najlepszy dodatek do mięs i pasztetów

Składniki

  • buraczki ćwikłowe - 1 kg
  • korzeń chrzanu - 150-200 g
  • cukier - 4-5 łyżek
  • ocet lub sok z cytryny - 5-6 łyżek
  • sól

Przygotowanie

  1. Buraczki ugotować w mundurkach, wystudzić.

  2. Chrzan i buraczki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem, octem lub sokiem z cytryny i solą. Ilość dodanego cukru i octu zależy od słodkości buraczków i oczywiście od naszego gustu.

  3. Ćwikłę nakładać do słoiczków. Można ją przechowywać w lodówce lub zapasteryzować (10-15 minut).

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 czerwca
Pyszotka:)
Składniki
  • buraczki ćwikłowe - 1 kg
  • korzeń chrzanu - 150-200 g
  • cukier - 4-5 łyżek
  • ocet lub sok z cytryny - 5-6 łyżek
  • sól
Składniki