cukinia z dynią w kurkumie

cukinia z dynią w kurkumie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
gotowe obiadowe dodatki sałatki dzięki królowym tego sezonu: dyni i cukinii :) przepis na 6 słoiczków 250 ml (jeden słoik tak na ok 3 obiadowe porcje) 2 razy po pół godzinki pracy:)

Składniki

  • cukinia zielona - 2 kg
  • dynia - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • zalewa:
  • Kurkuma - 1 łyżka
  • gorczyca - 1 łyżka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka (w ziarenkach lub grubo mielony)
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 1 łyżeczka (3-4 sztuki)
  • Cukier trzcinowy - pół szklanki
  • ocet jabłkowy 6% - 1 szklanka
  • melasa trzcinowa - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Warzywa myję, dynię obieram ze skórki, cebulę z łupin. Dynię i cukinię pozbawiam gniazd nasiennych. Szatkuję na szatkownicy - bardzo szybko powstaje pełna misa warzywa na sałatkę.

  2. Mieszam suche składniki zalewy. Dodaję do warzyw. Mieszam tak, by nie uszkodzić delikatnej cukinii ale żeby równomiernie wymieszać wszystkie składniki. Zalewam octem i melasą.
    Przykrywam misę czystą bawełnianą ściereczką i odstawiam (na balkon) na min 24 max 48 godzin. W międzyczasie raz czy dwa przemieszam wszystkie składniki.

  3. Wekuję.
    Umyte słoiki sterylizuję 20 minut w 120 stopniach w piekarniku.
    Nakładam do nich sałatkę, rozlewam równomiernie do wszystkich całą zalewę. Czyszczę gwinty od słoików, mocno zakręcam.
    Pasteryzuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (piekarnik już jest nagrzany). Studzę do góry dnem.

    Zimą najszybsza sałatka do obiadu czy na chlebek z jakimś smarowidłem :) - najszybsza bo tylko odkręcam słoik:)

Komentarze do przepisu (7)

renka 15 października 2017
Co to jest melasa trzcinowa i czy bez tego można się obejść?
DomowaPiwniczka 15 października 2017
Melasa trzcinowa ma postać gęstego słodkiego syropu, ma słodki, lekko karmelowy przydymiony smak. Wykorzystuję... Czytaj całość »
Melasa trzcinowa ma postać gęstego słodkiego syropu, ma słodki, lekko karmelowy przydymiony smak. Wykorzystuję ją często jako zamiennik miodu, bo ma niższy indeks glikemiczny, np. do domowego sosu tamari (marynaty tare) https://smaker.pl/przepis-marynata-tare-prawie-japonska,123850,domowapiwniczka.html
renka 15 października 2017
Dziękuję za wyczerpującą informację
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia zielona - 2 kg
  • dynia - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • zalewa:
  • Kurkuma - 1 łyżka
  • gorczyca - 1 łyżka
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka (w ziarenkach lub grubo mielony)
  • Ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 1 łyżeczka (3-4 sztuki)
  • Cukier trzcinowy - pół szklanki
  • ocet jabłkowy 6% - 1 szklanka
  • melasa trzcinowa - 1 łyżka
Składniki