Cukinia w zalewie ketchupowej

Cukinia w zalewie ketchupowej
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Cukinia w zalewie ketchupowej to świetny dodatek do obiadu zimową porą. Taka sałatka pasuje do dań mięsnych jak i rybnych.

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 duże cebule.
  • ZALEWA;
  • 480 g ketchupu pikantnego,
  • 4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1 szkl. octu,
  • 1 szkl. cukru.

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyszło mi 6 półlitrowych słoików.

    Cukiniędokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Kroimy na plasterki, a następnie na pół. W zależności jaką mamy wielkość cukinii możemy pokroić w plastry, półplastry. Ja pokroiłam na dość cienkutkie plasterki, ale mogą być grubsze lub pokrojone w słupki lub większą kostkę.

    Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w cieniutkie piórka. Dodajemy do cukinii.. Całość zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę cukinii z cebulą odstawiamy na dwie godziny aby puściły sok. Następnie sok wylewamy.

    Cukinię z cebulą układamy do słoików. Słoików używamy dowolnych, mogą być mniejsze lub większe wszystko zależy od waszych upodobań. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche.

    Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garneczka. Doprowadzamy do wrzenia. Mikstura jest dość gęsta. Dla podkręcenia smaku możemy dodać paprykę pikantną lub chilli, ale jak lubimy łagodne smaki to nie ma takiej potrzeby.

    Gorącą zalewą ketchupową zalewamy ogórki. Ranty słoików przecieramy ściereczką i zakręcamy mocno zakrętkami.

    Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy. Możemy paatryzować tradycyjną metodą lub w piekarniku.

    Układamy słoiki na środkową półkę piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni góra dół. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika lub na dno garnka wkładamy ściereczkę i układamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy ostrożnie gorącą wodę. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się. Pamiętajmy o tym aby pasteryzować na najmniejszym ogniu. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem, pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

    Słoiki przechowujemy w chłodnym zaciemnionym miejscu np: piwnica lub spiżarnia.

Składniki
  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 4 duże cebule.
  • ZALEWA;
  • 480 g ketchupu pikantnego,
  • 4 łyżki z czubkiem przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki z czubkiem pieprzu ziołowego,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1 szkl. octu,
  • 1 szkl. cukru.
Składniki