Cukinia w zalewie

Cukinia w zalewie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Fajne do dania głównego jak i na zimę

Składniki

  • do słoika:Gałązki kopru,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 ziarenka ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 średnie marchewki,
  • 6 kg cukinii.
  • zalewa:1 litr wody,
  • 8 łyżek octu Jamar lub innej firmy 10%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli.
  • Zalewę zagotować, ostudzić(ja zawsze gotuję więcej zalewy), tym razem z 5 litrów wody.

Przygotowanie

  1. wykonanie :Cukinii nie obierać tylko umyć i wydrążyć środek pokroić dowolnie. Do słoików włożyć wszystko z opisu oraz pokrojoną cukinię, zalać wystudzoną zalewą, zakręcić słoiki, wstawić do garnka, zalać wodę prawie pod pokrywkę. Pasteryzować 15 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Z tych samych składników robię też korniszony.

Składniki
  • do słoika:Gałązki kopru,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 ziarenka ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 średnie marchewki,
  • 6 kg cukinii.
  • zalewa:1 litr wody,
  • 8 łyżek octu Jamar lub innej firmy 10%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli.
  • Zalewę zagotować, ostudzić(ja zawsze gotuję więcej zalewy), tym razem z 5 litrów wody.
Składniki