Cukinia w kiszonce “kolorowy słoik”

Cukinia w kiszonce “kolorowy słoik”
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mój “kolorowy słoik” ma pojemność 5 litrów, a w nim znalazła się cukinia w kiszonce mieszanej. Jest to zbieranina warzyw z dodatkiem jadalnych kwiatów i owoców, które pięknie wyglądają w słoiku i są pyszne jako kiszonka. I wielokrotnie sprawdzone, że smaczne! Taki słój może stanowić wspaniałą ozdobę kuchni czy jadalni, o ile zawartość zdołasz wraz z rodziną spożyć dość szybko. Powiedzmy, że w ciągu miesiąca.

Składniki

  • łodygi kopru wraz z baldachami kwiatów lub nasion
  • liście winorośli
  • pół główki czosnku
  • żółta młoda cukinia
  • kilka młodych marchewek
  • zielona młoda cukinia
  • różyczki kalafiora
  • kilka czerwonych papryk (słodkich)
  • kilkanaście kulek winogrona deserowego
  • tu i tam kilka jadalnych kwiatów – aksamitki i cynie (dla ozdoby i smaku)
  • chłodna solanka przygotowana z 35 g soli kamiennej i 5 g chlorku wapnia na każdy litr wody użytej do zalania składników w słoju
  • opcjonalnie do kiszonki możesz dodać dowolne zioła, ostrą papryczkę, ogórki, kalarepę, brokuł, seler naciowy, dowolne owoce itp.

Przygotowanie

  1. Cukiniom w obu kolorach odetnij końce i odrzuć je, a owoce przekrój wzdłuż na ćwiartki i potem w 1-1,5 centymetrowe plastry.

  2. Marchewki umyj i bez obierania pokrój w słupki wygodnej wielkości.

  3. Kalafiora podziel na różyczki.

  4. Papryki oczyść z ogonków i nasion, pokrój w zgrabne kawałki.

  5. Owoce winogrona oddziel od szypułek.

  6. Przygotuj wszystkie liście, łodygi, zioła i kwiaty – umyj je w razie potrzeby (ja kwiatów nie myłam, resztę tak).

  7. Przygotuj zalewę do kiszenia – na słój 5-litrowy potrzeba 2-2,5 litra solanki (zależnie od tego, jak ciasno zdołasz ułożyć składniki w słoju).

  8. Wszystkie warzywa, owoce, kwiaty i przyprawy ułóż ładnie w słoju, przykłady widzisz na zdjęciach. Ale i artystyczny misz-masz ma swój urok, więc możesz wymieszać składniki w dowolny sposób. Zalej wszystko chłodną solanką, słoik zamknij i postaw na talerzu lub tacy – na wypadek wycieku solanki podczas burzliwej fermentacji.

  9. Cukinia w kiszonce mieszanej będzie gotowa do jedzenia już po 3-4 dniach. Z czasem kiszonka będzie coraz bardziej kwaśna, o ile nie przeniesiesz jej do zimnej piwnicy lub spiżarni.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 03 września
Pyszności;)
FoodSafari 06 września
Ślicznie się prezentuje ta kiszonka. Również robię takie kolorowe kiszonki, ale nie dodawałam jadalnych... Czytaj całość »
Ślicznie się prezentuje ta kiszonka. Również robię takie kolorowe kiszonki, ale nie dodawałam jadalnych kwiatów do kiszenia. Super pomysł. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji.
KORAL 13 października
Super słoik. Gratuluję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • łodygi kopru wraz z baldachami kwiatów lub nasion
  • liście winorośli
  • pół główki czosnku
  • żółta młoda cukinia
  • kilka młodych marchewek
  • zielona młoda cukinia
  • różyczki kalafiora
  • kilka czerwonych papryk (słodkich)
  • kilkanaście kulek winogrona deserowego
  • tu i tam kilka jadalnych kwiatów – aksamitki i cynie (dla ozdoby i smaku)
  • chłodna solanka przygotowana z 35 g soli kamiennej i 5 g chlorku wapnia na każdy litr wody użytej do zalania składników w słoju
  • opcjonalnie do kiszonki możesz dodać dowolne zioła, ostrą papryczkę, ogórki, kalarepę, brokuł, seler naciowy, dowolne owoce itp.
Składniki