Cukinia marynowana z curry na zimę

Przepis dnia 2020-08-19
Cukinia marynowana z curry na zimę
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z grilla itp.. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 700 ml
  • do 2 kg cukinii
  • około 350-400 gramów cebuli (w zależności jak wysoko ułożymy cukinię)
  • na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka 250 ml octu 10%
  • 1 ½ cukru (około 350 gramów)
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • do każdego słoika:
  • duża szczypta gorczycy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • około 4 ziarenek pieprzu
  • kawałek listka laurowego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję zalewę:
    Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier, sól, curry i garnek stawiam na gazie, zagotowuję i gotuję około 2 minut. Na początku mieszam, żeby cukier się rozpuścił.

  2. Zalewę mam gotową, teraz przygotuję pozostałe składniki:
    Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
    Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki i kroję w słupki. Słupki kroję na taką długość aby pozostawić około 3-4 centymetrów wolnego miejsca od wieczka – jeżeli chcemy to cukinię można pokroić w krążki.

  3. Słoiki i wieczka wcześniej wyparzam, Następnie do każdego słoika daję po dużej szczypcie gorczycy, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego, po około 4 ziarenek pieprzu, po kawałku listka laurowego i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.

    Następnie cukinię ustawiam w słoiku, jedną obok drugiej, ściśle tak żeby się nie ruszały. Na górę kładę cebulę, do pełna słoika i zalewam zalewą tak żeby cebula była przykryta.

    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


  4. Pasteryzacja:
    Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała, pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro w garnku lub na sucho w piekarniku, a nawet w zmywarce.

    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15-20 minut, w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Tak przygotowane słoiki przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 sierpnia 2020
pyszotka:)
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie 6 słoików o pojemności 700 ml
  • do 2 kg cukinii
  • około 350-400 gramów cebuli (w zależności jak wysoko ułożymy cukinię)
  • na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka 250 ml octu 10%
  • 1 ½ cukru (około 350 gramów)
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • do każdego słoika:
  • duża szczypta gorczycy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • około 4 ziarenek pieprzu
  • kawałek listka laurowego
  • 1 ząbek czosnku
Składniki