Cukinia marynowana w zalewie curry

Przepis dnia 2014-08-16
Cukinia marynowana w zalewie curry
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: AnkaGotuje
Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 100 % w mój gust :) Zasili ona moją spiżarnię w ilości 9 słoiczków.

Składniki

  • 2,5 kg cukini
  • 7 szklanek wody (zalewa)
  • 1,5 szklanki octu 10% (zalewa)
  • 2 szklanki cukru (zalewa)
  • 1 łyżka curry (zalewa)
  • 2 cebule (pocięte w plastry)
  • gorczyca, pieprz i ziele angielskie
  • 1,5 łyżki soli (zalewa)

Przygotowanie

  1. Cukinię myję i odcinam końcówki. Kroję wzdłuż, a potem na pół-plasterki.

  2. Na spód wyparzonych słoików wkładam po plastrze cebuli, wsypuję 1/2 łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie.

  3. Do słoików dosyć ciasno wkładam pół-plasterki cukinii. Pozostawiam minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.

  4. Składniki zalewy podgrzewam i mieszam tak, aby wszystko ładnie połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełniam nią słoiki – zostawiam przynajmniej 0,5 cm od krawędzi. Dobrze zakręcam.

  5. Pasteryzuję ok. 10 minut. Odstawiam do góry nogami do ostygnięcia.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

Dana231 17 sierpnia 2014
A soli nie ma w przepisie??
renka 27 sierpnia 2014
Sól jest 1,5 łyżki -jest na filmie -)
izabelalalka 02 września 2014
Ja niestety bezmyślnie zrobiłam według przepisu i mam bez soli :( Może by tak autorka skorygowała przepis bo... Czytaj całość »
Ja niestety bezmyślnie zrobiłam według przepisu i mam bez soli :( Może by tak autorka skorygowała przepis bo nie każdy ogląda filmiki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 kg cukini
  • 7 szklanek wody (zalewa)
  • 1,5 szklanki octu 10% (zalewa)
  • 2 szklanki cukru (zalewa)
  • 1 łyżka curry (zalewa)
  • 2 cebule (pocięte w plastry)
  • gorczyca, pieprz i ziele angielskie
  • 1,5 łyżki soli (zalewa)
Składniki