Cukinia marynowana

Cukinia marynowana
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Taką cukinię chętnie zajadamy jako dodatek do obiadu lub po prostu jako przekąskę. Świetnie komponuje się także w sałatkach. W zależności od ilości cukinii możecie przygotować więcej lub mniej marynaty. Jej ilość uzależniona jest głównie od tego jakiej wielkości słoiki wybierzecie i jak ciasno ułożycie w słoikach pokrojoną na słupki cukinię.

Składniki

  • Na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml:
  • Cukinia młoda, mała 5 kg
  • Marynata:
  • woda 2 1/4 litra
  • ocet 10% 650 ml
  • sól 3 łyżki
  • cukier 500 g
  • Dodatkowo na każdy słoik:
  • czosnek 1 ząbek
  • koper 1 gałązka
  • Gorczyca 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny w ziarnach 3 szt.
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.

  2. Rady: Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.
    Zakrętki oraz boki słoika podczas zakręcania muszą być całkowicie suche. Po nalaniu zalewą można, przetrzeć je suchą szmatką.

Składniki
  • Na ok. 14 słoików o pojemności 700 ml:
  • Cukinia młoda, mała 5 kg
  • Marynata:
  • woda 2 1/4 litra
  • ocet 10% 650 ml
  • sól 3 łyżki
  • cukier 500 g
  • Dodatkowo na każdy słoik:
  • czosnek 1 ząbek
  • koper 1 gałązka
  • Gorczyca 1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny w ziarnach 3 szt.
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
Składniki