Cukinia kiszona

Cukinia kiszona
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: iwona2305
Cukinia kiszona 2kg młodej drobnej cukini kilka gałązek selera i pietruszki czosnek, koper, ziele, pieprz w ziarnkach, gorczyca zalewa: 2l wrzącej wody, 4 łyżki soli kamiennej; zagotuj 2l wody i wsyp do niej 4 łyżki soli kamiennej do przetworów, mieszaj wodę aż sól się w niej rozpuści Cukinie umyj, układaj ciasno w słoikach, dodaj wszystkie przyprawy i zalej zalewą. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Po 2 tygodniach cukinia jest gotowa do spożycia. Cukinię można wykorzystać jako przystawkę, do obiadu, do kanapek. Ładnie prezentuje się na stole. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i taką formą cukini.

Składniki

  • Cukinia
  • Seler zwyczajny
  • Pietruszka
  • Czosnek
  • Koperek
  • Ziele angielskie
  • Woda
  • sól gruboziarnista

Przygotowanie

  1. zalewa: 2l wrzącej wody, 4 łyżki soli kamiennej; zagotuj 2l wody i wsyp do niej 4 łyżki soli kamiennej do przetworów, mieszaj wodę aż sól się w niej rozpuści

  2. Cukinie umyj, układaj ciasno w słoikach, dodaj wszystkie przyprawy i zalej zalewą. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce. Po 2 tygodniach cukinia jest gotowa do spożycia.
    Cukinię można wykorzystać jako przystawkę, do obiadu, do kanapek. Ładnie prezentuje się na stole. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i taką formą cukini.

Składniki
  • Cukinia
  • Seler zwyczajny
  • Pietruszka
  • Czosnek
  • Koperek
  • Ziele angielskie
  • Woda
  • sól gruboziarnista
Składniki