Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przyszedł czas na przepisy z rabarbaru.

Składniki

  • rabarbar 1 kg
  • Cebula biała 1,5 szklanki posiekanej
  • Rodzynki 1 szklanka
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Czosnek 5 ząbków
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Ocet 1,5 szklanki
  • Sól 1 łyżka
  • Imbir mielony do smaku
  • ostra mielona papryka do smaku
  • miód prawdziwy do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze sparzonymi rodzynkami. Przełożyć do rondelka, dodać zmiażdżony czosnek, cebulę i przyprażyć na sucho. Następnie dodać resztę składników, doprawić do smaku według uznania i gotować przez 60 minut stale mieszając (chutney możemy zmiksować lecz nie koniecznie). Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut. Wspaniale nadaje się do gulaszów i potraw mięsnych.

Składniki
  • rabarbar 1 kg
  • Cebula biała 1,5 szklanki posiekanej
  • Rodzynki 1 szklanka
  • Cukier 1,5 szklanki
  • Czosnek 5 ząbków
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Ocet 1,5 szklanki
  • Sól 1 łyżka
  • Imbir mielony do smaku
  • ostra mielona papryka do smaku
  • miód prawdziwy do smaku
Składniki