Chrupiące ogórki w zalewie pomidorowej

Chrupiące ogórki w zalewie pomidorowej
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Robicie zaprawy na zimę, czy raczej nie macie czasu? Ja co roku robię zaprawy, fajnie jest iść w zimę do piwnicy i przynieść słoik smacznych ogórków. Żeby zachęcić mojego małego smyka do ich konsumpcji pocięłam ogórki nożykiem do frytek, takie karbowane znacznie lepiej mu smakują, bo i lepiej wyglądają na talerzu w towarzystwie mięsa i dodatków. Powoli zaczynam sezon ogórkowy, będzie parę nowości, ale i nie zabraknie starych sprawdzonych propozycji.

Składniki

  • 7 słoików 500 ml
  • 2,2 kg ogórków gruntowych
  • Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml octu spirytusowego
  • parasole kopru
  • 12-16 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ząbków czosnku
  • opcjonalnie liście porzeczki

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć i moczyć w czystej, zimnej wodzie 6 – 8 godz.
    Przygotować zalewę, do wody dodać sól, cukier i przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, gdy sól i cukier się rozpuszczą, wlać ocet i pozostawić do wystygnięcia.
    Słoiki, nakrętki wymyć i wyparzyć.
    Do każdego słoika włożyć gałązkę kopru z parasolem, opcjonalnie liść porzeczki, 3 – 4 ziela angielskie i ząbek czosnku – cały lub przeciśnięty przez praskę.
    Ogórki pociąć nożykiem do frytek, jeden ogórek na 4 długie kawałki, układać w słoikach ściśle, jeden przy drugim.
    Zalać letnią zalewą tak, aby ogórki były przykryte. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
    Pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Dobrze jest przykryć kocem czy grubszym ręcznikiem.Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 14 lipca
Fajny pomysł, biorę :)
fafiatko 14 lipca
Ale musza być smaczne i jak ładnie pokrojone!
KulinarnaChwila 15 lipca
Pyszotka;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 7 słoików 500 ml
  • 2,2 kg ogórków gruntowych
  • Zalewa:
  • 1,5 l wody
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 150 ml octu spirytusowego
  • parasole kopru
  • 12-16 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ząbków czosnku
  • opcjonalnie liście porzeczki
Składniki