Buraczki z papryką bez pasteryzowania

Buraczki z papryką bez pasteryzowania
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Jak wiadomo buraczki są bardzo zdrowe . Szczególnie polecane osobom z anemią , wspomagają odporność oraz między innymi poprawia pamięć . Zawierają magnez , potas , cynk żelazo , witaminy z grupy b , witaminę c , błonnik oraz inne cenne składniki potrzebne dla naszego zdrowia .

Składniki

  • * 6 kg buraczków * 8 cebul * 14 papryk - mogą być różnego koloru * 1/2 l octu 6% ( może być 10 % )
  • * 1/2 l wody * 2 szklanki cukru * 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy i gotujemy do miękkości . Ja użyłam szybkowaru , więc proces trwał tylko 30 minut .
    Ugotowane buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Paprykę myjemy , osuszamy usuwamy nasiona i kroimy w krótsze paski .
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka .

    Z octu , cukru , soli oraz wody gotujemy zalewę . Po rozpuszczeniu się cukru dodajemy paprykę oraz cebulę i gotujemy około 10 minut na małym ogniu , mieszając . Następnie dodajemy starte buraczki i gotujemy jeszcze 5 minut mieszając .
    Możemy delikatnie doprawić do smaku pieprzem mielonym . Gorącą sałatkę wkładamy do słoików i mocno zakręcamy . Sałatka nie potrzebuje pasteryzowania .

    Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi 7 słoików różnej wielkości ( jak na zdjęciu )

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 28 lipca 2020
muszą być pyszne
:)
KORAL 28 lipca 2020
Fajne.
Malgoskawkuchni 29 lipca 2020
Polecam :) Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • * 6 kg buraczków * 8 cebul * 14 papryk - mogą być różnego koloru * 1/2 l octu 6% ( może być 10 % )
  • * 1/2 l wody * 2 szklanki cukru * 2 łyżki soli
Składniki