Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików

Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Buraczki z marchewką i cebulą na zimę do słoików to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki

  • 2 kg buraków,
  • 1 kg marchwi,
  • 0,5 kg cebuli,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 1 łyżka soli.

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.Wlewamy wodę tyle aby zakryć buraki.
    Gotujemy do miękkości. Jeżeli buraki mamy małe możemy już po 30 minutach sprawdzać czy są miękkie.
    Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
    Do buraków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Przekładamy do litrowych słoików.
    Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody.
    Przechowujemy w zimnym miejscu.
    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 20 września
To prawda jest to znakomity dodatek do obiadu :)
Składniki
  • 2 kg buraków,
  • 1 kg marchwi,
  • 0,5 kg cebuli,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 1 łyżka soli.
Składniki