Buraczki tarte na zimę

Buraczki tarte na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Super sprawa...Później: Pyk! i gotowe ;) Polecam zapiekanie buraków tak przy "okazji"...

Składniki

  • 5 kg buraków
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Buraki (osobno) zwijamy w folię aluminiową i zapiekamy 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Studzimy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie zalewamy octem ,dodajemy cukier i sól ,dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczków ,zostawiając pustą przestrzeń (ok. 1 cm) ,zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 11 września 2014
Zabieram słoiczek! Kocham buraczki w każdej postaci :)
Składniki
  • 5 kg buraków
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
Składniki