Buraczki ostre z papryczką chili

Buraczki ostre z papryczką chili
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Jola73
pikantne buraczki do słoików na zimę rewelacyjnie smakują świetny dodatek do mięs

Składniki

  • buraki-6kg
  • cebula-7 dużych
  • papryczka chili-14szt (można dać mniej jak ktoś chce mniej pikantne)
  • ocet-1/2l
  • cukier-1/2kg
  • woda-1/2litra
  • sól-4 płaskie łyżki

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy, studzimy,obieramy i trzemy na tarce (takiej jak lubimy) cebulę obieramy z papryczek usuwamy nasiona i mielimy w maszynce do mięsa. Ocet,cukier, wodę i sól gotujemy. Na wrzącą zalewę wrzucamy zmieloną cebulę oraz papryczkę i gotujemy 10 min po tym czasie dodajemy starte buraki i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Gorące wkładamy do słoiczków pasteryzujemy 5-10min.

  2. A na koniec taka mała porada nasiona z papryczki wyjmujcie w rękawiczkach inaczej ręce sobie poparzycie z własnego doświadczenia Wam to mówię :)

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 28 sierpnia 2014
będę robić :)
lidka5x5 28 sierpnia 2014
Może też się pokuszę i zrobię:)))
GREGORHSPEED 28 sierpnia 2014
Pycha ,do tego gaśnica :D hehe...uwielbiam ostre!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki-6kg
  • cebula-7 dużych
  • papryczka chili-14szt (można dać mniej jak ktoś chce mniej pikantne)
  • ocet-1/2l
  • cukier-1/2kg
  • woda-1/2litra
  • sól-4 płaskie łyżki
Składniki