Buraczki na zimę w słoiki

Buraczki na zimę w słoiki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: camyla
Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

Składniki

  • buraki ok 2 kg
  • Zalewa
  • woda 6 szklanek
  • sól 3 łyżki
  • Cukier 12 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Buraki paruję ok 4-5 kg w dużym garnku)myjemy w skórce wrzucamy do garnka zalewamy 3/4 wodą gotujemy ok 1 godzinę zostawiamy na noc rano obieramy ze skórki szatkujemy maszynką lub ręcznie na grubych oczkach. Można tez kupić gotowe parowane buraki jak kto woli. Wkładam ok 3/4 słoika dorzucam liść laurowy i ziele angielskie do każdego słoika.

  2. Zalewam buraki wkładam łyżkę i poruszam burakami aby zalewa wszędzie dotarła dolewam zalewę do pełnego słoika. Pasteryzuję ok 5-10 min.

Składniki
  • buraki ok 2 kg
  • Zalewa
  • woda 6 szklanek
  • sól 3 łyżki
  • Cukier 12 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • ziele angielskie, liść laurowy
Składniki