Buraczki na zimę

Buraczki na zimę
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Na occie winnym.

Składniki

Przygotowanie

  1. W tym roku u rodziców obrodziły buraki, może nie są najpiękniejsze ale za to gigantyczne i własne.
    Ugotowałam je koło godziny.
    Przestudzone obrałam i starłam w malakserze na średnio cienkim oczku.

  2. To jest zdjęcie z poprzedniej partii buraczków- jak robiłam ćwikłę. Ale zasada jest podobna- tylko bez chrzanu.
    Wyszło mi trzy litry startych buraczków. Posypałam je 2-3 łyżkami cukru, około 1,5 łyżką soli i dwoma chlustami octu winnego. Przy occie spirytusowym trzeba go dąć mniej. Wymieszałam i sprawdziłam smak, najlepiej doprawić według własnego gustu.

    Nałożyłam do wyparzonych słoików do zagięcia. Wstawiłam do garnka na ściereczkę, zalałam woda do zagięcia słoika. Pasteryzowałam od zagotowania około 20 minut.- wieczko ma parzyć przy dotknięciu.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (14)

kucharka-amatorka 29 września
Przepadam za buraczkami. Są świetne!
Nevermore 29 września
Powiedz mi, kto by to zimy trzymał ;p
Fakt, trochę się na te dni zostawi, ale nie ma to jak świeżyzna... Czytaj całość »
Powiedz mi, kto by to zimy trzymał ;p
Fakt, trochę się na te dni zostawi, ale nie ma to jak świeżyzna :D

Una teraz barszczyki z dodatkami i ćwikły królują, bo jeszcze zbieramy tą dobroć z działek ;)
Maudie 30 września
No kochana,taki zapas na zimę to ja muszę mieć koniecznie! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki