Buraczki na Zimę.

Buraczki na Zimę.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Robię je co roku z babcinego przepisu,są uniwersalne,do ziemniaków,do zupy jak i na ciepło można podawać.Buraczków zimą idzie u nas dużo,cześć robię również z papryką pokrojoną w drobną kosteczkę.

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżki soli
  • jak daję paprykę to 4-5 szt.pokrojoną w drobną kosteczkę.

Przygotowanie

  1. Buraki umyć,oczyścić,usunąć korzenie,ułożyć ciasno w garnku i zalać zimną wodą,gotować w zależności od wielkości buraków godz.lub trochę dłużej do miękkości,odlać wodę i wystawić na dwór do wystygnięcia,następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub jak u mnie wrzucam do blendera kilka sek.i efekt jak z tarki ;-) Starte buraki zasypuje solą,cukrem i wlewam ocet(uwaga buraczki buraczkom nierówne także dobrze jest posmakować i nie dać na raz pełnych szkl.octu i cukru),dokładnie mieszam i napełniam wymyte i suche słoiki do 3\4 wys.ubijając łyżką.
    Ranty słoików wycieram ściereczką do sucha,to samo dekielki,zakręcam,i pasteryzuje ok.15-20 min.od momentu zagotowania.
    Wyjmuje z garka i ustawiam do góry dnem do wystygnięcia,następnie odwracam i gdy całkowicie wystygną wynoszę do piwnicy to tyle,a zimą jak znalazł takie buraczki,wrzucam je do barszczu również.

Komentarze do przepisu (12)

marut77 29 sierpnia 2018
Super!!!
kuchmariola63 30 sierpnia 2018
Też robię podobnie. Takie buraczki są super.
fafiatko 30 sierpnia 2018
Uwielbiam wszelkie przetwory a te z buraczkow sa swietne do obiadow- wystarczy otworzyc :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 kg buraków
  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżki soli
  • jak daję paprykę to 4-5 szt.pokrojoną w drobną kosteczkę.
Składniki