Buraczki na zimę

Buraczki na zimę
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: basiliana
Buraczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem oleju, który jest nośnikiem smaku i sprawia, że konsystencja buraczków jest gładka i delikatna.

Składniki

  • Buraki czerwone - 2,5 kg
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Ziele angielskie - 5 ziarenek
  • Pieprz czarny - 10 ziarenek
  • Sól - 1,5 łyżki
  • Pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie wyszorować i ugotować do miękkości, a następnie zdjąć z nich skórkę i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  2. W czasie gotowania buraków przygotować zalewę: wymieszać wszystkie składniki i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia i odstawić do czasu przygotowania buraków.

  3. Następnie wyjąć z zalewy liście laurowe, ziele i pieprz i dodać starte buraczki. Podgrzewać przez kilka minut, często mieszając i ewentualnie doprawić pieprzem.

  4. Pozostawić buraczki do lekkiego przestudzenia, a następnie przełożyć je do słoików i pasteryzować przez 15 minut. Z podanych składników uzyskałam 2 litry buraczków.

Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 17 sierpnia 2018
Moje ulubione!
Docherro 17 sierpnia 2018
Uwielbiam w każdym wydaniu...pycha:)
babeczka35 17 sierpnia 2018
Domowe najlepsze :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Buraki czerwone - 2,5 kg
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Ziele angielskie - 5 ziarenek
  • Pieprz czarny - 10 ziarenek
  • Sól - 1,5 łyżki
  • Pieprz czarny mielony do smaku
Składniki