Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świątecznych deserów i ciast jak znalazł - alternatywa do marketowych brzoskwiń w puszkach. Przepis na 4 słoiki po 500ml
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Brzoskwinie sparzam wrzucając na wrzątek na ok. 3 minuty i obieram ze skórki. Z niektórych skórka ściąga się lekko, inne obieram jak jabłko. Kroję na 8 i pakuję do słoików.
Ksylitol rozpuszczam w 4 szklankach wody i zagotowuję. Wrzącym syropem zalewam brzoskwinie.
Słoiki do wekowania muszą być czyste i suche ..i ciepłe, więc nastawiam zmywarkę tak, by zsynchronizować czas przygotowania brzoskwiń z przyhotowaniem słoików. Wekuję w piekarniku 30 minut 120 stopni (uwaga, słoiki wstawiam do zimnego piekarnia, czas liczę od momentu uzyskania odpowiedniej temperatury). Ksylitol ma mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy, jest alkoholem - przetwory z ksylitolem przechowują się długo (przetestowałam 3 lata i żaden ze słoików nie miał pleśni itp).