Brokuły w słodko - kwaśnej zalewie

Brokuły w słodko - kwaśnej zalewie
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: patusia5
Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Zawierają kwas foliowy, są bogate w witaminy C, A, B i beta karoten i sole mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, miedź. Zapobiegają nowotworom. Brokuły w szczególności wspomagają leczenie cukrzycy i anemii. Najwięcej substancji odżywczych znajduje się w surowych warzywach, dlatego najlepiej spożywać je w takiej postaci lub po krótkiej obróbce termicznej. U mnie dzisiaj brokuły marynowane w słodko - kwaśnej zalewie z dodatkiem marchewki i cebuli. Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub spożywane bez dodatków. Polecam!

Składniki

  • 1 kg brokuł (3-4 sztuki)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Na zalewę:
  • 8 szklanek wody
  • 3 szklanki octu winnego 6%
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • po 15 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 łyżki białej gorczycy

Przygotowanie

  1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na talarki i rozdzielamy na pierścienie. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy, a do tej samej wody wkładamy marchewkę i gotujemy 10 minut.
    Na dno wyparzonych słoików wkładamy po kilka pierścieni cebuli, następnie na przemian brokuły i marchewkę. Warzywa lekko dociskamy.

  2. Zalewa: wszystkie składniki zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.

Komentarze do przepisu (7)

pszczoleczka 11 października 2013
TYGRYSKI to lubią najbardziej :) Kciuk na 10-tke:)
karolina87 11 października 2013
super:) z pewnością zrobię, a ile słoików wyjdzie z podanych proporcji?
patusia5 12 października 2013
Mała poprawka: wyszły 3 słoiki 900ml i jeden 700ml.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg brokuł (3-4 sztuki)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • Na zalewę:
  • 8 szklanek wody
  • 3 szklanki octu winnego 6%
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 listki laurowe
  • po 15 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 łyżki białej gorczycy
Składniki