Botwinka w moim wykonaniu w słoikach.

Botwinka w moim wykonaniu w słoikach.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Docherro
Botwinka nie wymaga wiele pracy ani dodatków,a w zimie cieszy nasze oczy i kubki smakowe.Jest aromatyczna i pachnie latem....serdecznie polecam:)

Składniki

  • botwinka kilka sporych pęczków
  • koperek w zależności ile botwinki tyle pęczków
  • sól,cukier kwasek cytrynowy do smaku.

Przygotowanie

  1. Botwinkę dokładnie umyć,wyrzucić zepsute liście,pokroić na kilku cm paski wraz z listkami.
    Wrzucić na gotującą wodę ,wody ma być mało ,by ledwie przykryła botwinkę.
    Botwinka podczas gotowania bardzo się skurczy.

    Koperek umyć osuszyć delikatnie i posiekać.

    Botwinkę gotować chwilkę dosłownie 5 min.Dodać koperek posiekany,sól,szczyptę kwasku oraz troszkę cukru.

    Zagotować.
    Nałożyć do słoików,dokładnie wytrzeć boki przy zakrętkach,zakręcić i pasteryzować około poł godz,od momentu zagotowania wody.
    Słoiki wyjąć gorące obrocić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.


    W zimową porą otwieramy słoik,osobno gotujemy 3-4 buraczki...dodajemy botwinkę,zabielamy śmietaną i jesteśmy w letnim niebie:):):)


    Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 22 sierpnia 2018
Cudownie wyglada Twoja botwinka na zime, z dodatkiem kwasku musi byc bardzo delikatna!
bryssska 23 sierpnia 2018
Ja też w tym roku robiłam, nawet już próbowałam, pycha jest ;-d
basiliana 23 sierpnia 2018
Wygląda pysznie, ma piękny kolor.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • botwinka kilka sporych pęczków
  • koperek w zależności ile botwinki tyle pęczków
  • sól,cukier kwasek cytrynowy do smaku.
Składniki