Biały czekodżem

Biały czekodżem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Doskonały na kanapkę, do naleśników i deserów.

Składniki

  • 2 kg nieobranych dojrzałych bananów
  • 50 ml wody
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białe czekolady

Przygotowanie

  1. Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na ogień i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i cukry. Gotujemy ciągle mieszając aż czekolada i cukry się rozpuszczą, czyli ok. 15 min. Gorący czekodżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków i od razu zakręcamy. Jeżeli chcemy przechowywać go dłużej w spiżarce to warto go zapasteryzować.

Składniki
  • 2 kg nieobranych dojrzałych bananów
  • 50 ml wody
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białe czekolady
Składniki