Aromatyczne buraczki na zimę

Aromatyczne buraczki na zimę
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Buraczki idealne na zimę. Przepis trochę pracochłonny /ścieranie na tarce/ ale z pewnością ten trud się opłaca bo buraki są przepyszne.

Składniki

  • buraki czerwone 6 kg
  • cukier 3 szklanki
  • ocet 2 szklanki
  • cebula 4 szt duże
  • czosnek 6 ząbków
  • ziele angielskie 12 ziaren
  • liście laurowe 8 szt
  • goździki 5 szt
  • sól 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 12 ziaren

Przygotowanie

  1. Buraczki myjemy, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule, czosnek obieramy i drobno siekamy. Cukier, ocet, cebule, czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, goździki i sól zagotowujemy i gotujemy przez 2-3 min. Odstawiamy na 10 min. a następnie przecedzamy i czystą zalewę dodajemy do buraczków. Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.

Komentarze do przepisu (5)

bryssska 22 sierpnia 2018
Mój ulubiony przepis na buraczki, ;-d
ErJot 22 sierpnia 2018
Prawdę powiedziawszy to ja wolę buraczki starte na grubo albo pokrojone w kostkę ale moi domownicy wolą... Czytaj całość »
Prawdę powiedziawszy to ja wolę buraczki starte na grubo albo pokrojone w kostkę ale moi domownicy wolą "buraczaną miazgę".
Docherro 22 sierpnia 2018
pyszności,dla mnie buraczki w każdym wydaniu są przepyszne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • buraki czerwone 6 kg
  • cukier 3 szklanki
  • ocet 2 szklanki
  • cebula 4 szt duże
  • czosnek 6 ząbków
  • ziele angielskie 12 ziaren
  • liście laurowe 8 szt
  • goździki 5 szt
  • sól 2 łyżki
  • pieprz ziarnisty 12 ziaren
Składniki