A'la chutney z begonii i jabłek

A'la chutney z begonii i jabłek
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Słodko-kwaśny dodatek do mięsa i wędlin, tan trochę nietypowy bo z ogrodowej begonii. Zapach który się unosi podczas duszenia begonii jest cudowny a smak nieziemski. Koniecznie wypróbujcie. Łodygi begonii powinny być jędrne nie zdrewniałe,

Składniki

  • łodygi, listki i kwiaty begonii 100 g
  • jabłka słodko kwaśne 200 g
  • cukier, sok z cytryny do smaku
  • ew. sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Przydomowe begonie dobrze opłukać, oderwać zdrewniałe części.
    Jabłka, opłukać, pokroić w kostkę, gniazda nasienne wyrzucić.
    Jabłka i pokrojoną begonię dusić z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny.
    Garnek przykryty i od czasu do czasu mieszać.
    Dusić kilka, kilkanaście minut do częściowego rozpadnięcia owoców i kwiatów.
    Pod koniec można doprawić solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (3)

Dolcevita-in-my-kitchen 18 października
Jaki ciekawy przepis :)
Nevermore 18 października
Rewelka te Twoje przepisy kwiatowe :) Ten talerzyk z pierwszej foty zjadłbym nawet teraz, bo wygląda przepysznie :D
Docherro 20 października
Super przepis,a begonie to to samo co pelargonie?
Nie śmiej sie,ale kwieciarka nie jestem i nie znam się hihi
Składniki
  • łodygi, listki i kwiaty begonii 100 g
  • jabłka słodko kwaśne 200 g
  • cukier, sok z cytryny do smaku
  • ew. sól i pieprz
Składniki