Żywieckie kwiaty

Przepis dnia 2012-10-07
Żywieckie kwiaty
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Pyszne , piękne kwiaty w sam raz na śniadania! Nie tylko dla dzieci :)

Składniki

  • mąka, 20 dag
  • masło, 12 dag
  • sól, 1 szczypta
  • żółtko, 1 szt
  • wędlina żywiecka, 15 dag

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól , żółtko i masło siekamy nożem . Rozkruszamy palcami i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Zagniatamy całość , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na opruszonej mąką stolnicy i wycinamy szklanką koła. Na każdym kole układamy po 2 plasterki kiełbasy żywieckiej.

  2. Przykrywamy drugim kołem , lekko dociskamy. Rozcinamy w kilku miejscach i delikatnie skręcamy tworząc " wiatraczki ". Układamy na blasze i pieczemy ok.15 min. w temp. 200C. Ozdabiamy i zajadamy ciepłe! Smacznego!

Składniki
  • mąka, 20 dag
  • masło, 12 dag
  • sól, 1 szczypta
  • żółtko, 1 szt
  • wędlina żywiecka, 15 dag
Składniki