Zupa z kalarepki

Zupa z kalarepki
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mikka
Szybkie, bardzo proste, bardzo lekkie, idealne na upalne, letnie dni :)

Składniki

  • kalarepki razem z liśćmi, 4
  • ziemniaki, 2 większe lub 3 małe
  • por, ok. pół białej części
  • woda, śmietana, mąka, przyprawy

Przygotowanie

  1. Oczyścić kalarepkę; odciąć liście wybierając te ładne, jędrne; kalarepę pokroić w kosteczkę, a liście w paseczki. Wrzucić do gotującej się wody lub bulionu (może być z kostki :)). Po jakimś czasie dorzucić pokrojone ziemniaki i por. Gotować aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku. Zupę można zabielić śmietaną, a jeżeli jest zbyt rzadka, zaklepać wodą z mąką.

  2. Jeśli potraktujesz tak przygotowaną zupę blenderem, to otrzymasz pyszny krem z kalarepy :)

  3. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

wioleta333 03 lipca 2010
nie wiedziałam że listki z kalarepy się jada ...
Składniki
  • kalarepki razem z liśćmi, 4
  • ziemniaki, 2 większe lub 3 małe
  • por, ok. pół białej części
  • woda, śmietana, mąka, przyprawy
Składniki